زندگی و فرهنگ ایرانیان به میراث عاشورایی گره خورده است

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری گفت: زندگی و فرهنگ ما ایرانیان و بویژه شیعیان به میراث عاشورایی گره خورده است.

به گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، مصطفی ده‌پهلوان 4 مرداد 1402 در مراسم افتتاحیه «رویداد میراث عاشورایی» با اشاره به فرازی از زیارت عاشورا «إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ» و تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان، اباعبدالله الحسین(ع) گفت:میراث عظیم را که در حوزه‌های مذهبی داریم از اهمیت زیادی برخوردارند و باید بر روی آنها سرمایه‌گذاری علمی کنیم که این به عهده پژوهشگاه است.

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری تصریح‌کرد: زندگی و فرهنگ ما ایرانیان و بویژه شیعیان به میراث عاشورایی گره خورده است و تک تک ما حتما خاطراتی از برپایی هیئت‌ها، دسته‌های عزاداری، زنجیر‎‌زنی و ... در مقاطع مختلف زندگی داریم.

او افزود: بنده بعنوان یک باستان‌شناس بر روی شخصیت‌های بسیاری بویژه در پیش‌از اسلام مانند اسکندر کبیر پژوهش کرده‌ام که بیش از هزار و اندی اسکندرنامه در دنیا برای او نوشته شده است، اما اینکه این شخصیت چه تأثیرگذاری در بطن جامعه داشته، مورد توجه است.

ده‌پهلوان گفت: شخصیت امام حسین (ع) از نگاه ما قابل قیاس با این شخصیت نیست اما این یک آسیب شناسی اجتماعی است که چه چیزی در زندگی امام حسین (ع)، یارانش و سایر ائمه وجود دارد که چنین تأثیر عمیقی علاوه بر پیروان آنها(شیعیان) بر مذاهب دیگر داشته است.

او در ادامه بحث حریت و آزاده زیستن را بسیار مهم خواند و تصریح‌کرد: تجربه زیستی که در طول تاریخ داشته‌ایم و اتفاقاتی که در دشت نینوا رخ داد از اختیار دادن امام حسین(ع) به یارانش برای انتخاب در رفتن و ماندن، قصه کوفیان، دشمنانی که در مقابل او ایستاند و ... تا زمانیکه این واقعه تلخ رخ داد همه آموزنده‌اند، واقعه‌ای که باعث شد اسلام و آزادگی برای انسان بماند.

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری اظهارکرد: اگر میراث عاشورایی نبود هشت سال دفاع مقدس نیز به این نحو شکل نمی‌گرفت و این بن‌مایه‌ فرهنگی است که باعث شد ما چنین مقاومت عظیمی در مقابل دنیا داشته باشیم.

او افزود: برگزاری 20 سخنرانی علمی در کنار این برنامه نشان می‌دهد که تا چه اندازه موضوع عاشورا و محرم با فرهنگ ما عجین شده و این وظیفه پژوهشگاه است که در حوزه‌های مختلف مستندنگاری، ثبت و ضبط و انجام پژوهش‌های هدفمند به این موضوع بپردازد.

ده‌پهلوان در پایان گفت: در روزهای اخیر در یکی از بناهای تاریخی ایران دستخطی به نام مبارک امام رضا (ع) کشف شده که نشان از وجود میراث علوی و رضوی در کشور دارد و امیدواریم که در آینده بتوانیم این موضوع را در پژوهشگاه عنوان کرده و پوشش دهیم.

در ادامه این نشست،  رضا سجودی کارشناس مرکز میراث ناملموس با اشاره به ثبت هنر نمایشی آیین تعزینه در سال 2009 در فهرست آثار ناملموس یونسکو گفت:خاستگاه بیشتر آئین‌ها باورهای دینی هستند.

او افزود: در فهرست آثار ملی از سال 1387تا 1402، 307عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس با موضوع محرم و عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) به ثبت ملی رسیده است.

این کارشناس تصریح کرد: از این میان تنها  10درصد از موارد به ثبت رسیده در خطر و معرض نابودی‌اند که نشان می‌دهد آیین‌های مربوط به عزاداری ایام محرم در معرض خطر نبوده و زنده و جاری هستند.

اسماعیل سجادمنش مدیر کل اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان بوشهر نیز در تشریح آیین‌های محرم در بوشهر گفت: بوشهر خاستگاه مراسم آئینی در کشور است.

او با اشاره به تأثیر میراث عاشورایی در زندگی مردم بوشهر تصریح‌کرد: مردم دیندار بوشهر از پیام حریت و آزادگی ابا عبدالله حسین(ع) در قیام عاشورا وام گرفته‌اند، همچنان که رشادت‌های اهالی این خطه در طول تاریخ برای حفظ کشور گواه این مدعاست.

انتهای پیام/

کد خبر 1402050400248
دبیر مریم قربانی‌نیا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha